Ovogodišnji planovi mijenjaju se iz temelja. Spašavam što se spasiti može. U stvari, ne bih to nazvao spašavanjem već prilagodbom novonastaloj situaciji koja je pogodila cijeli svijet.

No da ne duljim...

Više-manje je poznato da sam članom u Iron Butt Association postao na način da sam odvozio jednu od kategorija koje postoje u njihovim strogim pravilima. Radilo se o prvoj, a ujedno i najmanjoj kategoriji naziva "Saddlesore 1000".

01

Kategorija je to u kojoj motociklist prevaljuje više od 1000 milja (1600 km) u vremenskom periodu manjem od 24 sata poštujući sve prometne propise. Radi se uglavnom o testu izdržljivosti čovjeka, opreme i stroja.

Koliko je stroga provjera podataka koje pošaljete kao dokaznice učinjenog govori činjenica da mi je od (po mojoj statistici) 1911 kilometara od Portugala do Njemačke, Iron Butt, nakon vlastitih izračuna, priznao "samo" 1740. Bilo kako bilo, više nego dovoljno za priznavanje prve kategorije.

Tih dugih 22 sata vožnje rezultiralo je članstvom u svjetskoj motociklističkoj organizaciji.

Prišivak Saddlesore 1000 ponosno nosim na prsluku!

Saddlesore 2000

Logički je da čovjek teži napredovati i postizati što bolje rezultate u onome što radi.

Slijedeća kategorija koju "napadam" dvostruko je veća i zahtjevnija od prethodne.

Radi se o slijedećem: U vremenskom periodu kraćem od 48 sati kanim odvoziti više od 2000 milja!

Kako bih bio siguran da će, nakon provjere i izračuna od strane Iron Butt komisije, prevaljena kilometraža biti dovoljna, odnosno veća od spomenutih 2000 milja, plan je da u tih 48 sati prevalim ukupno oko 3700 kilometara.

Nadam se da će još jedan prišivak krasiti kožni prsluk koji nosim, a također se nadam da će na zidu visiti još jedno priznanje u nizu.

98007717 3249311711759694 5214939730205999104 n

Kako će ta nova avantura izgledati?

Mogući rizik smanjujem na najmanju moguću mjeru na način da datum polaska ne preciziram. Dovoljno je reći da je plan da prvi vikend, u kojemu vremenske prilike dozvole, bude i datum polaska.

Voziti će se isključivo hrvatskim autocestama poštujući sve zakonske propise i propise stožera vezane za "korona situaciju".

Da li će još neko voziti sa mnom?

Važno je napomenuti da se radi o vrlo zahtjevnom pothvatu koji su, bez lažne skromnosti, rijetki sposobni odvoziti tako da na nikoga ne želim nagovarati da se okuša u nečemu sličnom. Neko će reći da je to što radim loše, drugi će biti oduševljeni, a treći će poželjeti slijediti me na toj avanturi.

Situacija je slijedeća...

Jasno i nedvosmisleno kažem da Iron Butt avanturu vozim sam! Jednostavno, zar ne?

Ipak... nekoliko bajkera želi krenuti sa mnom, a ja se tome neću protiviti. Redom se radi o ozbiljnim motoristima, sa popriličnim brojem kilometara ispod guzice. U ovom tekstu ih neću spomenuti ali u jednom od slijedećih će svakako biti poimence napisani.

Njihova želja je osvojiti prvu kategoriju i postati članom asocijacije. Dakle, u 24 sata pokušati će odvoziti prvih 1850 kilometara i time završiti vlastiti test izdržljivosti, a moja malenkost će istu stvar ponoviti slijedećeg dana još jednom pazeći da ne probijem zadani vremenski rok od 48 sati

Kako trenutno stvari stoje, na avanturu bi trebalo krenuti još šest bajkera. Dakle... sedmorica veličanstvenih na startu. Da li će tako biti i na dan polaska, da li će možda još neko poželjeti testirati vlastite mogućnosti, ostaje nam da vidimo kroz dva-tri tjedna.

Da li neko podržava Iron Butt avanturu?

Da, podržava i daje popriličan vjetar u leđa!

Dozvoliti ću si luksuz da u ovom tekstu ne spominjem konkretna imena ali u slijedećem tekstu svakako ću napisati tko sve stoji iza mene. Vjerujem da vi koji me pratite pretpostavljate o kojim firmama i pojedincima se radi... Ako vam je neko pao na pamet mogu vam reći da ste sigurno u pravu.

Što nakon Iron Butta?

Nakon ove avanture slijedi tradicionalan put do najsjevernije kopnene točke Europe - Nordkappa. Biti će to četvrto osvajanje u četiri godine. Tradicija je to koju želim održati dok god vozim motor. Nadam se da će zdravlje i financije dozvoliti da se približim dvoznamenkastom broju od kojih prvi neće biti broj jedan. Također se nadam da će se najavljeno potpuno otvaranje europskih granica uskoro i dogoditi.

Koji je cilj Iron Butt avanture?

Jedan od ciljeva je test vlastitih mogućnosti. Promocija sigurne vožnje, ma kako to čudno zvučalo, također mi je vrlo visoko na popisu ciljeva. Promocija Hrvatske također je vrlo važna u ovim vremenima. Pa još nitko nije (bar mislim da nije) cijeli Iron Butt odvozio isključivo po Hrvatskoj, a ova avantura ujedno je i priprema i najava napada na najjaču Iron Butt kategoriju: više od 30000 milja u manje od 30 dana!

Test novih guma također spada u ciljeve, a slobodan sam najaviti i testiranje jednog proizvoda koji koristim već dugi niz godina. Radi se o MotorCoat LS27. O potvrdi kvalitete opreme ne moram ništa posebno pisati. U funkcionalnost iste ne sumnjam niti malo. Niti jednom u proteklih šest godina me nije iznevjerila i svaki puta do sada ispunila je očekivanja. Tako će biti i na ovom testu.

 

Uskoro još pojedinosti o cijeloj avanturi, medijskoj podršci, nagradama za najvjernije pratitelje...

Voli vas Brmbi

Šepić Commerce

Šepić Commerce

IXS, Sidi, MotorCoat LS27

Vulkanizerstvo Furlan

Vulkanizerstvo Furlan

Moto gume

MOTO TOUR CROATIA

MOTO TOUR CROATIA

More than a biker site

Petar Pan

Petar Pan

Autopraonica i vulkanizer

Autopraonica i vulkanizer

MOTUL

MOTUL

Motul motorna ulja